Yönetim Kurulu Toplantımız 20.10.2020 Tarihinde Gerçekleştirildi.

22.10.2020
Yönetim Kurulu Toplantımız 20.10.2020 Tarihinde Gerçekleştirildi.

BYSD YÖNETİM KURULU TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Yönetim Kurulu üyeleri, webinar toplantısında bir araya geldi. Açılış konuşmasını BYSD Yönetim Kurulu Başkanımız Tahir Büyükhelvacıgil’in yaptığı toplantıya yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra, yağlı tohum kooperatiflerimizin yöneticileri de katıldı.

Toplantı açılışında Başkanımız son dönemde Derneğimizin yaptığı başarılı çalışmalardan söz etti. Büyükhelvacıgil, başta Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere kurum ve kuruluşlarla yaptığımız toplantıların sonuçlarını da aktardı.

Toplantıda iç ve dış piyasalardaki gelişmeler ile TÜİK verileri değerlendirilirken, GEKAP (Geri Kazanım Katılım Payı) ve DİİB (Dahilde İşleme İzin Belgesi) başvurusu hakkında da bilgilendirmeler yapıldı. Yönetim Kurulu üyeleri toplantıda, bitkisel yağda uygulanan GEKAP uygulaması hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yürütülen görüşmelerin devam ettirilmesi konusunda görüş birliğine vardı.

Başkanımızın Gıda Meclisi’ni temsilen katıldığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun girişimleriyle gerçekleşen toplantılarda bitkisel yağa ilişkin GEKAP uygulaması Bakan Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar’la yeniden değerlendirilmişti. Bu kapsamda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacak yasa tasarısında GEKAP ile ilgili taleplerimizin gündeme alınacağı hususu Yönetim Kurulu Üyelerine aktarıldı.

FİYAT ARTIŞI KÜRESEL BİR SORUN

Yönetim Kurulu’nun en önemli gündem maddelerinden biri de, yağlı tohum ve bitkisel yağa ilişkin iç ve dış piyasalardaki arz ve talep dengeleriydi. Yönetim Kurulu üyeleri ve koopeartif yöneticileri, yağlı tohum ve bitkisel yağın 8 aylık ithalat ve ihracat bilgilerini masaya yatırdı. Tamamlanan 2020 yılı ayçiçeği hasadı sonucunda, diğer Karadeniz havzası ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de 2019 yılı rekoltesine göre yüzde 10 ila 15’lik bir düşüş yaşandığı dile getirilirken, 2020 yılı toplam ayçiçeği rekoltesinin ise 1 milyon 250 ila 1 milyon 290 bin ton civarında gerçekleştiği belirtildi.

Kurul üyeleri bitkisel yağ sektöründeki, özellikle de ayçiçeğindeki ürün yetersizliğinin, rekolte eksikliğinin ve fiyat artışlarının küresel bir sorun haline geldiği konusunda da aynı görüşleri paylaştı.

Toplantıda konuya ilişkin olarak, Pandemi etkisi ile uzun yıllardır görülmeyen fiyat hareketlerinin gerçekleştiği, bütün dünyada emtialara yatırım yapıldığı, bu durumun emtia fiyatlarında önlenemez yükselişlere sebep olduğu değerlendirildi.

“ORTAK AKILDA BULUŞMALIYIZ”

BYSD Yönetim Kurulu Başkanımız Tahir Büyükhelvacıgil ayrıca  şu mesajları verdi:

“Pandemi ile birlikte gelişen bu süreç, hiç alışık olmadığımız bir süreç. Bu süreci hep birlikte atlatmaya çalışıyoruz. Memleketimizin bereketli toprakları, 84 milyonun topraklarıdır. Biz toprağa emek verdikçe toprak da bize katkı sağlayacaktır. Dolayısıyla çiftçimizin desteklenmesi ve belli standartlara ulaştırılması gerekiyor. Toprağımızı sahiplenen, emek veren çiftçimizi daha çok korumalıyız. Bu ülkemizde yaşayan herkes için önemli bir konudur. Şeyh Edebali’nin Osman Gazi’ye söylediği ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ sözüyle hareket edip çiftçimizi yaşatmalıyız. Tarım sektörüne herkes sahip çıkmalıdır.

Nasıl ki Rusya ve Ukrayna ürün fazlası çıkarıyorsa bizim de bunun için uğraşmamız, en azından kendi 3 milyon tonluk ihtiyacımızı karşılamamız gerekmektedir. Bunun için de yapmamız gereken ilk şey, ortak akılda buluşmaktır. Ayçiçeği ve yağlı tohumlar sektörü ile ilgili mutlaka stratejik bir çalışma iradesi göstermeliyiz.

Son zamanlarda yaşanan sorunlar aslında sadece ülkemizi değil tüm dünyayı ilgilendirmektedir. Döviz kurlarının seyri dolayısıyla oluşan sektör problemleri, küresel bir sorun haline gelmiştir. Tüm bu sorunlara karşı alınacak tüm tedbirler ve yapılacak düzenlemeler hayati önem taşımaktadır.”

Bilgi Notu

Bitkisel yağ sektörünün yıllık ticaret hacminin yaklaşık 9 milyar dolardır.

Derneğimiz, toplantılarını sadece yönetim kurulu toplantıları ile sınırlamayıp, bölge toplantılarına da yer vererek, bölge sanayicilerimizin sorunlarını paylaşma ve çözüm bulma açısından gerekli iletişim ortamını sağlamıştır.

Web Sayfası Sponsorları